Balanceren kun je leren

Allemaal zijn we bewust of onbewust opzoek naar een balans, een leven in evenwicht. Niet een vast ding, maar een steeds veranderende toestand. De beroemde uitspraak van Albert Einstein geeft dit perfect weer:
“Het leven is als het berijden van een fiets. Om je evenwicht te houden, moet je in beweging blijven.”
Voor velen is sporten dan ook de manier om die balans te houden, om de kop leeg te maken. 

Maar wat nou als sporten een vast onderdeel van je leven is geworden om deze balans te houden… en je last krijgt van een blessure.. die niet overgaat. Of de stijfheid in je lichaam neemt dusdanig toe, dat je beperkt wordt in je bewegen.

Misschien zoek je direct naar manieren om van die blessure (klachten) af te komen. Vraag je links en rechts advies en doe je oefeningen. Gebruik je misschien hulpmiddelen om toch in beweging te kunnen blijven. Alles grijp je aan om maar weer zo snel mogelijk te kunnen sporten en je weer goed te kunnen voelen!

Wat als.. niets uiteindelijk lijkt te helpen. De zoektocht naar een lijf in balans, een lijf zonder klachten, kan frustrerend zijn. Wanneer je de oplossing niet hebt kunnen vinden in het actieve, je verstand te gebruiken, in het doen, oftewel de yang-manier, is het misschien wel eens tijd voor een andere manier. Of, om nog maar eens Einstein aan te halen. “We kunnen een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt.”

Luisteren naar je lichaam (yin) kan ingewikkeld zijn wanneer je meer gewend bent om vanuit actie, en je verstand (yang) te handelen. Doorgaan, omdat sporten je nou eenmaal zo’n goed gevoel geeft, maakt het best lastig om de waarschuwingslampjes op te merken. Die knipperen meestal vóórdat de auto tot stilstand komt. Wanneer er sprake is van veel Yang, dien je ook veel Yin in te passen om weer dat evenwicht te vinden.

De langdurige rek die je opzoekt in de diepe houdingen bij Yinyoga, kan je helpen om als het ware je olie weer tijdig bij te vullen. Het bindweefsel, dat weefsel wat een ingenieus netwerk vormt door heel je lijf, weer in optimale conditie te brengen. De structuur ervan wordt versterkt én versoepeld. De oorzaak van je probleem aangepakt bij de kern. Misschien ontdek je dat je de handleiding zelf al in de hand hebt.