Hot Yin Yoga

Voelt jouw lichaam in de wintermaanden of op wat koude en vochtige dagen ook net iets stijver dan in de zomer, als het lekker warm is? En heb je, bij warmte, ook minder last van lichamelijke pijn en is je aandoening dragelijker?

Warmte verwarmt ons letterlijk tot diep in ons zijn en zet ons in beweging.

Het fasciale (bindweefsel) systeem bestaat uit diverse lagen die door het hele lichaam heen geweven en met elkaar verbonden zijn. Hierdoor heeft spanning in één deel van je lichaam effect op elk ander deel van je lichaam. Wanneer aan deze fascia of bindweefsel wordt getrokken, wordt deze spanning door het hele lichaam verspreid. Alhoewel veel mensen vaak spanning en stijfheid associëren met hun spieren, is het meestal het bindweefsel dat bepaalt hoeveel en welke ruimte die spieren hebben. *Lees ook de notities: “Wat is fascia en wat als?” & “Wat bedoelen we met Frozen emotions”.

In optimale conditie is fascia een los, vochtig weefsel. Als er continue, beweging en balans in het lichaam is, blijft de fascia vloeibaar en mobiel. Helaas wordt onder invloed van chronische fysieke, mentale of emotionele stress of gebrek aan beweging, de fascia verstijft en verliest het haar vloeibaarheid. Dan beginnen de lagen van fascia aan elkaar vast te kleven en vormen “knopen”, het bevriest als het ware.

Stofwisselingsproces
Warmte wekt positieve veranderingen op in het lichaam zeker op microscopisch niveau. Met name op de hoeveelheid glycolytische zuur en ATP dat geproduceerd wordt; twee biochemische elementen nodig voor energie. Een studie van de Journal of Physiology in 1972 heeft uitgewezen dat de toepassing van warmte op een spier de normaal energie producerende metabolische processen vertragen, zodat er minder energie aangemaakt en opgebruikt wordt. Door deze vertraging heeft de spier minder uithoudingsvermogen waardoor deze ontspant, hierdoor kan de fascia eromheen ook makkelijker ontspannen.

Warmte
Warmte heeft dus een positief effect op de structuur van je fascia. Door de warmte ontspan je makkelijk je spieren daarnaast neemt de elasticiteit van het bindweefsel door de warmte toe. Het water binnen de bindweefselcellen verwarmt en laat als het ware de bevroren, stijve delen smelten. De fascia is een soort dunne bindweefsel dat de spieren van het lichaam bij elkaar houdt. Wanneer het bindweefsel ontstresst en kan ontdooien dan vermindert dit pijnklachten en stijfheid, hierdoor kan de energie weer makkelijker stromen. Voeding- en afvalstoffen vinden dan eenvoudiger hun pad. En je organen en spieren krijgen meer ruimte.

Verandering bindweefsel structuur
Fascia heeft een complexe structuur die reageert op prikkels van buitenaf maar ook op emoties, gevoelens, trauma’s en inactiviteit. In de “rusttoestand” heeft fascia een gelachtige vaste vorm, maar wanneer warmte wordt toegepast transformeert dit van gel naar een meer liquide-achtige structuur. Het wordt steeds meer elastisch. Dus makkelijker rekbaar.

Hot Yin Yoga
Deze les wordt gegeven in een speciale verwarmde ruimte, met een maximale temperatuur van 35 graden. Zodat we gebruik maken van alle bovengenoemde voordelen.

Yin Yoga is een rustige vorm van Yoga die ruimte in het lichaam geeft, in de ruimste zin van het woord. In tegenstelling tot andere yogavormen ligt de nadruk niet op de beweging maar op stilte in de houding.

De zittende en liggende houdingen worden op een passieve maar wel intensieve manier beoefend en lang aangehouden (tussen 3, 5 en 8 minuten). Op die manier wordt eerder het bindweefsel dan de spieren opgerekt en gestimuleerd. Hierdoor worden gewrichten beweeglijker en actiever. Dit wederom stimuleert meer opening en ruimte in ons lichaam; in het bijzonder rond het gebied van heupen, heiligbeen en de gehele rug.

Wanneer bij Yin yoga compressie (druk) of tension (rek) op het bindweefsel en daarmee ook de gewrichten wordt uitgeoefend stimuleert dit tevens de Meridianen(Traditionele Chinese Geneeskunde). Yin Yoga houdingen stimuleren ons lichaam om meer levensenergie naar die delen van het lichaam toe te sturen waar de druk of rek op wordt uitgeoefend. Deze toename van energie stimuleert de cellen van het bindweefsel om meer Hyaluronzuur aan te maken. Hyaluronzuur trekt minimaal 1000 maal zijn eigen volume in water aan. Zo worden bindweefsel en gewrichten letterlijk meer gehydrateerd dus soepeler, flexibeler, sterker dus Vitaler!
En het leuke is dat iedereen kan Yinnen, leeftijd of geslacht maakt niet uit

Tijdens de Hot Yin Yoga lessen voegen we alles samen. Helende houdingen, langdurige rek, stilte & warmte! Yin Yoga in een ruimte die tot ongeveer 30 graden verwarmt is maakt dat je makkelijker “ontdooit” en je zelf herstellend vermogen aanwakkert.

Hot Yin Yoga is niet alleen gewoon lekker maat ook uitermate geschikt voor mensen met lichamelijke aandoeningen zoals fibromyalgie, artritis, artrose , jicht, osteoporose, stijve en/of pijnlijke gewrichten en spieren, slechte doorbloeding of hoge spanning in het lichaam.

Onze Hot Yin lessen:
Maandag 19.00 uur & 20.15 uur
Woensdag 20.30 uur
Donderdag 19.00 uur

NEW HEALTH CENTRE | KLEINZAND 151 | SNEEK | www.Yoga4U.nl | 0515-558888