We hebben een fysiek lichaam dat opgebouwd is vanuit een frame van o.a. botten maar daarnaast zijn we ook allen in “bezit” van een energetisch lichaam, die bestaat uit een elektromagnetisch veld(aura), chakra’s, nadi’s en meridianen.

Onze meridianen, gelegen binnen het bindweefsel van ons lichaam, spelen een belangrijke rol in de overdracht van informatie. De meridianen verzorgen het transport van energie en vormen aldus de energetische bloedsomloop van jouw lichaam. Ze vervoeren de levenskracht(Chi, Prana), reguleren de spijsvertering, ruimen blokkades op en bepalen zelfs de snelheid en manier waarop de cellen veranderen. Deze meridianen stromen in en over het hele lichaam en verbinden lichaamsdelen, organen, zintuigen en de psyche met elkaar. Meridianen werden 6.000 jaar geleden voor het eerst benoemd in de Veda’s door de oosterse geneeskundigen.

MERIDIANEN, ORGANEN & ELEMENTEN
Volgens de Traditionele Chinese geneeswijze(TCM) heeft elk lichaam 12 hoofdmeridianen,
6 orgaanparen, 8 extra- of wondermeridianen en een aantal secundaire meridianen.

Er lopen zes Yin meridianen en zes Yang meridianen door het lichaam. De twaalf meridianen komen net als de organen voor in Yin en Yang paren. Elk paar wordt geassocieerd met één van de vijf elementen:

ENERGIE STROOM
Alle meridianen zijn als een netwerk met elkaar verbonden. Een storing in een meridiaan of het gebied van die meridiaan, geeft een verstoring die op het hele lichaam, de geest en de ziel van invloed is. De meridianen worden uitwendig opgeladen door de energie van de omgeving, de natuur. Inwendig worden ze opgeladen door het voedsel dat ze kunnen gebruiken. Natuurlijk is daarbij de toestand van de psyche van groot belang.

Het vrij kunnen stromen van de levensenergie is van essentieel belang voor je gezondheid. Onderbrekingen in het stromen van de energie – zoals wanneer deze stagneert, wordt geblokkeerd, of ergens anders naartoe vloeit – worden gedacht te worden veroorzaakt door emotionele of fysieke problemen. In een later stadium kan dat een ziekte veroorzaken. Alles is energie. Ziekten komen niet zomaar uit de lucht vallen: alles heeft een oorzaak en een begin. En het begint vaak met een verstoring in de energie(-stroom).

DE ENERGIE BALANS HERSTELLEN MET YIN YOGA
Bij Yin Yoga is er vaak aandacht voor het stimuleren van meridianen. Tijdens de houdingen creëren we ruimte in een gebied waar bepaalde meridianen lopen, zodat de energie daar beter kan doorstromen. Door de langdurige rek of juist de compressie(druk) kun je disbalans en/of blokkades binnen een energie systeem verminderen of zelfs opheffen.

IN DE PRAKTIJK
Een Yin yoga les kan bijvoorbeeld afgestemd zijn op het Hout element. Dan staat het orgaanpaar lever (yin) en galblaas (yang) en de bijbehorende meridianen centraal.

Het Element “Hout” (Lever/Galblaas)
Het element hout staat algemeen voor een nieuw begin, een frisse wind in de lente. Het staat voor groei, expansie, creativiteit. Dit element manifesteert zich in de spieren en pezen, in de ogen en de tranen.

De Lever zorgt voor de vrije doorstroming van Qi/energie in ons lichaam. De Lever en de Galblaas worden door de TCM in verband gebracht met boosheid, frustratie. De Nederlandse taal kent overeenkomstige uitdrukkingen: ‘heb je iets op je lever’ en “spuw je je gal”. Bij een overmaat aan boosheid of frustratie kan de energie van de lever uitgeput raken, waardoor er op langere termijn meer kans is dat er een ziekte ontstaat in de lever.

Als de lever of jij als mens geen ruimte heeft, ontstaat er een drukkend gevoel. Emoties worden opgekropt. Er ontstaat woede en frustratie. Door boosheid en frustratie wordt energie van het orgaan naar de spieren en pezen gestuurd. De spieren spannen zich aan. Als de Lever goed functioneert, gaat alles op emotioneel en lichamelijk niveau veel soepeler. Een lever in balans vergroot je doorzettingsvermogen, je vermogen om grenzen te stellen en vreugde te ervaren.

Hieronder een 3-tal houdingen die het Hout element in jou in balans kunnen brengen.
* Zondag 31 maart kun je nog deelnemen aan de 3 uur durende Mega Lente Yin, waarin we de tijd nemen om ons Hout element aandacht te geven d.m.v.Yin Yoga houdingen, zelfreflectie en meditatie.
Klik hier om je aan te melden voor deze Mega Lente Yin.

DRAGON FLY (Lever meridiaan)

TWISTED ROOTS (Galblaas meridiaan)

SHOELACE (Galblaas meridiaan)

“Yin Yoga laat je energie stromen en geeft je balans!”