Over yoga

Yoga ontstond ruim 5.000 jaar geleden in India. Het woord yoga komt uit het Sanskriet en betekent ‘verbinden’ of ‘samenbrengen’. Yoga is een manier om naar binnen te keren zodat de mens zichzelf kan leren kennen. Yoga is altijd in beweging geweest en door middel van overdracht van mens op mens ontwikkeld. Op die manier heeft yoga zich altijd aangepast aan de behoefte van de mens, op het moment zoals het zich aandient en de tijdsgeest.

Yoga is er voor de mensen, zodat wij ons zelf kunnen gaan ervaren. Dit gebeurt door middel van een combinatie van ademhaling, specifieke houdingen en concentratie. Veel mensen die ooit met yoga zijn begonnen, benoemen het veelal als een ‘manier van leven’ wanneer je hen er naar vraagt. Dit komt omdat het beoefenen van yoga zo sterk doorwerkt in het algemeen welbevinden.

Wees dan sterk, en ga je eigen lichaam binnen; daar vind je vaste grond om op te staan. Denk er zorgvuldig over na! Ga nergens anders heen! Doe weg alle gedachten over ingebeelde zaken en sta stevig in wat je bent. -Kabir

Asana’s

Yoga leert om lichaam, geest en bewustzijn met elkaar in balans te brengen door middel van bepaalde houdingen. De houdingen die asana’s worden genoemd, geven kracht en energie en zorgen voor een algeheel prettig gevoel van ontspanning. Yoga is een goede manier om rust en ontspanning ‘toe te laten’. Wat niet wil zeggen dat iedere vorm van yoga even rustig en ontspannend is. Er zijn ook vormen die juist intensief zijn waarbij flink gezweet kan worden. Maar uiteindelijk brengt iedere yogavorm rust en ontspanning teweeg.

Men merkt dat men ten positieve verandert, niet alleen op lichamelijk gebied maar in het hele zijn en wezen.

Van beleven naar balans

Wie yoga beoefent, op welk niveau dan ook, brengt veranderingen aan in zijn of haar stemmingen. Er ontstaat meer balans en minder emotionele druk. Maar ook vinden er fysiek veranderingen plaats, het lichaam wordt soepeler en men kan veranderingen gaan ervaren in eetpatroon, gewicht en omvang.

Sensaties kunnen ontstaan vanuit de simpelste houdingen. Deze innerlijke belevingen die vrijkomen door beoefening kunnen veelal overweldigend zijn, onbekend maar desalniettemin met een zeer helend effect. Belangrijk hierbij is dat de beoefenaar zich zeker, veilig en vertrouwd voelt in de omgeving waar hij of zij zich bevindt, zodat deze ervaringen toegelaten kunnen worden. Weerstand is hierin een gezond en natuurlijk gegeven en vraagt erom gerespecteerd te worden. Want alleen zo kan heling plaats vinden.

Wanneer de beoefenaar zich veilig, zeker en vertrouwd voelt kan, de weerstand smelten en kunnen de ervaringen door yogabeoefening worden aangegaan.

Voor iedereen

Yoga is voor iedereen omdat Yoga er voor ons is. Door mensen die ons voorgingen ontdekt en doorgegeven. Zoals wij, als docenten van Yoga4U, dat willen doorgeven. Aan kinderen, aan jongeren, zwangere vrouwen, volwassenen, ouderen, gezonden en zieken, dikke en dunne mensen. Aan hen die willen groeien in hun ontwikkeling op weg naar wijsheid, liefde en levensgeluk.