Wonderschoon

Waar de weg in je leven soms lijkt op te houden
Scheef, hobbelig en vol ongemakken blijkt
Herinner dat je kunt besluiten stil te zitten
Om te ervaren hoe wonderschoon de wereld is

Ineens is daar het intense besef
Deze wonderschone wereld is ook de jouwe
Een fluistering uit de diepte van de zee
Wijst je op de ladder aan je voeten

Het water toont je meest pure spiegelbeeld
Duidelijk en onvervormd in een rustige zee
Observeer deze klaarheid zoals hij is
Want dit ben jij… Wonderschoon

 

Terug in de tijd

Terwijl de meeste mensen fanatiek aan het schaatsen waren, zat ik heerlijk warm thuis terug te bladeren in oude fotoboeken. Verlangend bekeek ik beelden van vakanties naar verre oorden. Zo zag ik mijzelf glimlachend op een hagelwit strand in Thailand en betrapte me op de gedachte … Kon ik maar terug in de tijd. De zon, zee, rust, ruimte en het ‘niets hoeven’. Heerlijk!

Ineens popte iets anders omhoog. Het besef dat dit plaatje rooskleuriger was dan de realiteit destijds. Terwijl ik acht jaar geleden op Koh Lanta voor de foto vrolijkheid veinsde, was ik van binnen een hoopje ellende. Ik was in mijn eentje naar Thailand vertrokken met de verwachting om daar te herstellen van een burn-out. Na deze reis is alles beter … hield ik mezelf voor.

Yang

Ik had voor die tijd al veel acties ondernomen om weer ‘de oude’ te worden. Verscheidende therapieën, coaching sessies, verandering van baan, beëindigen van mijn relatie, verhuizen, een nieuwe opleiding starten, uit een vliegtuig springen, nieuwe kleren kopen, bungeejumpen … het bracht allemaal afleiding en een kortdurende dopamine kick, maar kort daarna bleek het geluk en de tevredenheid toch niet blijvend.

Zes weken vertoeven in het Thaise paradijs was ook niet de oplossing. De omgeving was een en al Yin, maar in mijn hoofd domineerde Yang. Uiteindelijk kwam ik gestrester thuis dan dat ik was vertrokken.

Sleutel

De sleutel tot mijn werkelijke herstel vond ik dichtbij huis. De oplossing zat namelijk in mijzelf: Thuis bij mezelf. Het klinkt wellicht cliché, maar daar was ik mij als twintiger en controlefreak toen nog niet van bewust.

Tijdens een Vipassana retraite werden de eerste zaadjes gepland om weer te verbinden met mijn binnenwereld, in plaats van altijd maar op de buitenwereld gericht te zijn en continu ‘aan’ te staan. Het waren niet de externe factoren die mij hadden uitgeblust; het was mijn innerlijke strijd, ontevredenheid en het mezelf niet aanvaarden wat zo uitputtend was. Mede door prestatiedrang, perfectionisme en pleasegedrag gaf ik weinig gehoor aan wat er werkelijk in mij leefde. Door te leren mediteren en bijbehorend zelfonderzoek te verrichten, herkende ik steeds vaker de stem van mijn hart. Ook begon ik op te merken dat ik vele stappen in het verleden had gezet vanuit angst en EGO, in plaats van uit liefde en waardering voor mijzelf.

Ik herwon mijn kracht en positieve instelling door te gaan doen waar ik werkelijk blij van werd, zoals het starten van mijn eigen praktijk voor hypnosetherapie, schrijven en regelmatig mediteren. Maar dit was voor mij nog niet genoeg om in balans te blijven. Mede door twee zwangerschappen begon mijn lijf kenbaar te maken dat er fysiek ook verzachting en verstilling nodig was.

Yin – Magic pill

Twee jaar geleden, na mijn eerste Yin Yoga kennismakingsles op het Kleinzand 151, heb ik me direct aangemeld voor de docentenopleiding bij BIVAG en ben daarna niet meer weggegaan 😊 Het is de ‘lijm’ (het verbindende weefsel) die alle losse puzzelstukjes bij elkaar heeft gebracht. Yin geeft mij voeding. Het gaat hierbij om voeding in de breedste zin van het woord, dus mentale, emotionele en energetische voeding. YIN biedt mij elke keer weer een diepe reis naar binnen; lichamelijk èn geestelijk. Het is mijn ‘magic pill’ om weer af te stemmen op mijzelf en biedt me de ‘uit-knop’ als ik te veel in de versnelling sta. Elke dag een YIN pose kan ik niet meer wegdenken uit mijn dagelijkse routine. Het is het vernieuwende vonkje wat ik nodig heb om mijn levensvuur voluit te laten branden.

Bladerend door de fotoboeken op een winterse zondagmiddag, landde er een tweede besef. Ik wil nooit meer de oude worden of terug in de tijd. Want de verbazingwekkendste plek waar ik ooit in mijn leven zal zijn …

Is daar waar ik NU ben!

——————————————————-

Voor wie mij wil ontmoeten binnen YIN Sneek, is dit alleen mogelijk als je zwanger* bent. Omdat dit de manier is waarop ik YIN momenteel wil uitdragen. En anders ben ik te vinden als deelnemer aan een van de fijne YIN lessen die Yvonne, Joke, Wanda en Anouk verzorgen.

Zwanger (y)in verbinding is een unieke zwangerschapscursus, waarin ik mijn passie voor Yin Yoga, kennis en ervaring in de hypnosetherapie, mindfulness en HypnoBirthing op geheel eigen wijze combineer met mijn hartenwens om meer te betekenen voor zwangere vrouwen. Alles wat ik liefdevol en vol enthousiasme uitdraag, heb ik zelf beleefd en doorleefd.

Voor info over Zwanger (y)in verbinding: Klik hier