Yin en “Frozen Emotions”

Bindweefsel, dat verbindende weefsel in ons lijf dat alle spieren en organen omhult en daarnaast alles in het lichaam met elkaar verbindt. Bindweefsel, -ook wel fascia genoemd-  is rijk aan zenuwweefsel, bloedvaten, lymfevaten en water (99,7%).  Water dient te vrij kunnen stromen, het dient soepel gehouden te worden. Door het soepel houden van het bindweefsel ontstaan er een soort waterkanaaltjes, ook wel meridianen genoemd. Wanneer bindweefsel langere tijd niet wordt bewogen, zal het krimpen. Als voorbeeld een ‘frozen shoulder.’ Het bindweefsel is zodanig gekrompen of strak komen te staan, waardoor de schouder letterlijk vastgezet wordt.

Maar hoe zit het dan met die Frozen Emotions?
Je hebt er vast wel eens van gehoord. Maar wat betekent dit nu eigenlijk?  Veel klachten in ons lichaam ontstaan onbewust door het opslaan van emoties of gevoelens, maar ook onze overtuigingen en gedachten kunnen voor problemen zorgen. We slikken ze in, stoppen ze weg, of zoals we vaak zeggen; “we geven het een plekje” Nare of vervelende ervaringen, trauma’s die je meemaakt slaan zich vaak naar binnen. Ze nestelen zich in dat water van jouw lichaam

 

Wanneer jij de beweging van jouw emoties tegenhoudt, kost dit veel energie. Spanning en emoties die lange tijd worden vastgehouden, zorgen ervoor dat het bindweefsel verhard. Het zet zich stevig vast in jouw lichaam, met name het bindweefsel. Ze belemmeren de energiestroom en het water binnen het bindweefsel bevriest.

Yin nodigt jou uit om op een zachte en liefdevolle manier die harde bevroren stukken in jezelf aan te kijken. Door met aandacht te aanschouwen en te omarmen wat er op dat moment is, kunnen bevroren herinneringen smelten en kan het water weer vrij gaan stromen.

Yin; dat wat je niet altijd ziet maar wel, – al dan niet voelbaar aanwezig- is.
In iedere houding op zoek naar maximale discomfort, zoekend naar de grens voor jou. Observerend, voelend en contact makend met het stuk dat om jouw aandacht vraagt. Soms antwoorden aan de oppervlakte, soms dien je wat dieper te kijken. Door jezelf (je gevoelens, emoties, overtuigingen en gedachten) de aandacht te geven en te kunnen verwarmen vanuit liefdevolle aandacht naar jezelf, kan hetgeen wat bevroren is weer gaan stromen. Kan jouw energie weer gaan stromen.

Je lichaam is jouw thuis. Behandel het alsof het je beste vriend/vriendin is jou zijn/haar hartsgeheim wil toevertrouwen. . Alle opgeslagen herinneringen willen een eigen verhaal vertellen.