YIN, of-te-wel Your Inner Nature

Verzachting, verstilling en verbinding in en met jezelf.
Yin gaat over jou, wat er in jou leeft en hoe jij tegen het leven aankijkt.

Het is een meditatieve vorm en geeft ruimte in het lichaam in breedste zin van het woord. Tijdens de YIN worden houdingen op een passieve, maar wel intensieve manier ingenomen. Op deze manier wordt het bindweefsel in ons lichaam opgerekt en gestimuleerd.

We bestaan voor 70% uit bindweefsel. Dit verbindende weefsel, bestaat bijna geheel uit water. Het heeft een steunende, verzorgende en vooral communicatieve functie in ons lichaam. Het maakt onderdeel uit van al onze organen, spieren, botten, kraakbeen, pezen, kapsels etc. Het zorgt voor beweeglijkheid en souplesse en wanneer het stroomt voelen we ons fit, vitaal en energiek. Stress kan ervoor zorgen dat het water zich als ijs gedraagt; vast, stijf en breekbaar.

Yin is een levensbeschouwing, een levensbeschouwing die spiritualiteit in zich draagt.

Er zijn vele vormen van levensbeschouwingen en geloofsovertuigingen die je als mens kunt aannemen. Elke levensovertuiging is verbonden met bijbehorende principes, idealen of voorschriften. En dit komt allemaal voort vanuit yoga. Het woord wat al duizenden jaren geleden op palmbladen in de veda’s werd beschreven. Levensbeschouwing en spiritualiteit zijn overigs niet hetzelfde als godsdienst of religie. Voor veel mensen is een wereld zonder goed heel goed denkbaar. Omgekeerd kun je wel zeggen dat een godsdienst of religie altijd levensbeschouwelijk van aard is.

De begrippen levensbeschouwingen en spiritualiteit worden echter vaak door elkaar gebruikt. Eigenlijk spreek je dan over wat YIN is. YIN, staat voor “Your Inner Nature” In het Nederlands vertaalt als jouw innerlijke natuur. Yin kun je zin als hetgeen je van binnen voert en waar je jouw authentieke pad vindt wanneer er naar binnen gekeerd wordt.

Maar wat is nou de kracht van YIN hierin?
Tijdens de Yin worden de houdingen langdurig aangehouden zodat juist dit o zo belangrijke weefsel, op de verschillende lagen wordt aangesproken. Stress, of het nou fysiek of emotioneel is, het slaat zich op in bindweefsel. Zo is rugpijn tegenwoordig een veelvoorkomende klacht, een plek in ons lichaam waar zich veel bindweefsel bevindt. Door te weinig beweging – wat steeds meer voorkomt door zittend werk – kan dit erg pijnlijk worden. Of te denken aan wanneer je je arm een tijd in een mitella draagt wegens bijvoorbeeld een botbreuk. Het bindweefsel is dan dusdanig gekrompen of strak geworden dat het je schouder vastzet, oftewel je ontwikkelt een “frozen shoulder