De nazomer

De mysterieuze krachten
van de aarde,
zorgen voor vocht in de hemel
en vruchtbare grond op aarde.
Ze creëren het vlees in het lichaam
en de maag (en milt).
Ze creëren de kleur geel…
en stellen de stem in staat
te zingen…
ze creëren de mond, de zoete smaak
en de gevoelens van angst en zorg.

“Huang Ti Nei Jong”
(Het boek van de keizer)

De nazomer wordt in de Chinese geneeskunde gezien als het seizoen van oogsten, van overvloed en van eten. De meridianen die daarbij horen zijn de Maag en Milt meridiaan. Zij worden gezien als de meridianen die als eerste in contact staan met onze buitenwereld, namelijk ons voedsel.

De nazomer, waarin de vruchten worden geplukt, de oogst wordt binnengehaald en de rust zich langzaam inzet. Dit is de periode, waarin je even tot bezinning kunt komen en in alle oprechtheid kunt kijken naar je leven op dit moment.

Ben je tevreden over hoe alles nu gaat?

Kijk naar datgene wat je wilt handhaven of juist los wilt laten. Het aarde element stabiliseert. Het brengt tegenstrijdige krachten samen en verspreidt ze op passende wijze, zodat het evenwicht zich herstelt.

Aarde bepaalt de ruimte, waarin alles zich kan ontwikkelen of manifesteren en geeft de grenzen aan.

Het aarde element is van belang bij veranderingen, omdat het de boel weer stabiliseert als ze uit balans is. Het is met name dit element, dat het meeste lijdt onder voortdurende belasting van de nooit aflatende activiteiten van onze hersenen, zeg maar de constante gedachtestroom die in ons hoofd plaatsvindt.

De constante gedachten put het aarde element uit, wat leidt tot concentratiegebrek, geheugenverlies en een zucht naar zoetigheid. Verder geeft een piekerige houding juist aan, dat dit element niet in balans is.

Het staat ook voor de namiddag, waarin je de dagactiviteiten langzaam afsluit, even overziet wat de dag je gebracht heeft en wat je de volgende dag aan gaat pakken.

Hieronder wat Yin Houdingen om de Milt- en Maagenergie goed te laten stromen. En wil je meer weten over meridianen geef je dan op voor de 5 weekse meridiaan workshop lessen! Lees hier wat je kan verwachten tijdens deze 5 lessen.

NAZOMER YIN YOGA HOUDINGEN
Luistert naar Jouw grens. In Yin gaat het niet om hoever je in de houding kun;-)

Full Saddle pose

Half Saddle Pose

 

 

 

 

 

 

Cat tail Pose