Lente….

Onstuimig en krachtig dringt de lente door de starheid van de winter.
In de creatieve cyclus staat het element hout voor het begin, het is verbonden aan de bekoring van het pionieren, de ontdekking, groei, expansie, zin in beweging, ondernemingsgeest. De boom staat symbool voor deze levenskracht – diep geworteld staat hij in de aarde, die hem kracht en stabiliteit geeft om hoog in de hemel te groeien. De tijd van het hout element brengt beweging en groei naar alle delen van het leven. De lente is een mooie tijd om van de eigen scheppingskracht bewust te worden en te erkennen hoe je je eigen realiteit schept met je eigen zicht op de wereld, je gedachten, geloofsovertuigingen, handelingen. Je wordt uitgedaagd om je te openen voor het nieuwe en dit met veel geduld en verantwoordelijkheid vorm te geven.

Het element hout manifesteert zich in de Galblaas- en Levermeridiaan, spieren, pezen, in de ogen en de tranen.

De Lever zorgt voor de vrije doorstroming van Qi/energie in ons lichaam. De Lever en de Galblaas worden door de TCM in verband gebracht met boosheid, frustratie. De Nederlandse taal kent overeenkomstige uitdrukkingen: ‘heb je iets op je lever’ en “spuw je je gal”. Bij een overmaat aan boosheid of frustratie kan de energie van de lever uitgeput raken, waardoor er op langere termijn meer kans is dat er een ziekte ontstaat in de lever.

Als de lever of jij als mens geen ruimte heeft, ontstaat er een drukkend gevoel. Emoties worden opgekropt. Er ontstaat woede en frustratie. Door boosheid en frustratie wordt energie van het orgaan naar de spieren en pezen gestuurd. De spieren spannen zich aan. Als de Lever goed functioneert, gaat alles op emotioneel en lichamelijk niveau veel soepeler. Een lever in balans vergroot je doorzettingsvermogen, je vermogen om grenzen te stellen en vreugde te ervaren.

Hieronder een 3-tal houdingen die het Hout element in jou in balans kunnen brengen.

DRAGON FLY

TWISTED ROOTS

SHOELACE